3. 10. 2016

Pradědova stovka

Všechno se zase krásně sešlo a vyšel z toho zase naprosto krásný víkend, kdy jsem si užil fantastický závod, úžasnou trať a nádherné počasí.

výhled z Medvědího kamene
Pradědovu stovku jsem chtěl běžet již dříve, ale termínově se to tlouklo se Šutrem. Letos už v plánech došlo i na Praděda a ještě, že tak, údajně to byl poslední ročník. Škoda. Trať je úžasná a organizace příkladná. Ten závod bude chybět.
Praděd v dáli

V pátek vyrážím vlakem do Zábřehu a pak pokračuji náhradní autobusovou dopravou do Jeseníku. Indiáni vytrhali koleje a údajně toto provizórium už trvá neskutečně dlouho. Ovšem, vše je k něčemu dobré, protože cesta autobusem byl velký zážitek. Paní průvodčí je bodrá žena a svým vtipným a milým přístupem rozesměje mnohokrát celý autobus. Myslím, že každému přidala minimálně 5 minut života.  Angličané tomu říkají smalltalk a má to opravdu něco do sebe. Při jednom přestupování, kdy se vyvažuje zatížení tří autobusů se "ztratí" pětiletý kluk, který sám přestoupil z jednoho autobusu do druhého, paní to vtipně komentuje s tím, že je ještě malý a že rodičům se prchá až v 18, nato se hned přihlásí mladý cestující , že jemu už jako 18 je, a zda může tedy prchat. No a v podobném duchu to šlo až do Jeseníku. Tam jsem si na náměstí dal večeři a hned jsem zažil úžasný další minirozhovor s postaší servírkou a kuchařkou Maruškou. Hned jsem tedy v obraze, zda rostou houby, kolik borůvek očesali poláci a co je nového ve městě :) Do České Vsi, kde je ubytování v tělocvičně a registrace pak už dojdu necelé 4km pěšky. V tělocvičně je už docela plno a jak pověst slibovala je tam i naražené pivo. Potkávám Janu G. a tak si 3x společně myslíme na pivo. Povídáme o všem možném, hlavně ale o běhání, a také o tom, zda bude letos POP, škoda že tam nebyl Martin VP aby mohl dát přesnější informace, ale skotačil v Tatrách a kotník ho prý limituje v junáckém povyražení v Jeseníkách.  Po třech pivech spím jako miminko, věci na závod neřeším, ráno bude na přípravu času dost.
Ráno v tělocvičně
 Ráno rychle vstát, zabalit, nasnídat a rovnou na letmý start, žádné zdržování. Pravda tkaničky si zavazuji až po startu, ale co, podle mne vše dobře načasováno. Ještě je tma a tak přijde ke slovu i čelovka. Brzo ovšem je tu den a s ním je i vidět úžasná krajina. Jedno krásné panorama střídá druhé.

Hraničník

Trasa opravdu stojí za to
Česká Ves - Krajník - Studniční vrch - Sedlo Na Pomezí - Lví hora - Smrk - Ramzová - Šerák - Keprník - Vozka - Červená hora - Červenohorské sedlo - Švýcárna - Praděd - Ovčárna - Ztracené kameny - sedlo Skřítek - Rabštejn - Kamenec - Libina - Bradlo - Rohle - Bílý kámen - Trlina - Lesnice - Postřelmov
cca 120km a 4800m převýšení

Ztracené kameny
Během závodu, bylo dostatek občersvovaček, výborně zásobených a tak v hospodách dávám klasický trojboj polévka - pivo - kofola, když je občersvovačka z auta dávám chleba ze sádlem - pivo - kola.
Celý den je pořád na co koukat. Okolo Praděda je trochu nával turistů, ale hned jsme pryč. Výborné setkání je na Jelení studánce, kde si dva manželské páry přišli udělat kávu. Normálně malé zjevení, mají džezvu, plynový vařič a pozor porcelánové šálky. Krásně si užívají slunečný den a fandí a ještě nás stačily poučit o tom, že je den kávy. No to prostě miluji, když vidím, jak někteří lidé umí hezky užívat malé radosti života. Někde za Šerákem cca na 38km jsem sladil tempo s Markem z Ostravy a nakonec jsme to dotáhli spolu až do cíle. Hezky jsme si popovídali a bylo to moc fajn.
soumrak na Rabštejně

Když jsme na Rabštejně akorát se smráká a padá noc a vytahujeme čelovky. Do cíle je ještě 40km a trasa nás opravdu nešetří. Skály, kameny prolejzky všeho druhu, je to spousta těžkých úseků, ale jsou krásné. Nechybí ani cesta skrz ohradu s ohradníkem pod proudem a nápisem "pozor býk" Znejistím jen na chvíli, ale když se má jít po zelené, tak se jde po zelené. :)
Marek a žebřík na Rabštejně
 V cíli jsme chvíli před třetí ráno za 20:52 na děleném 25. a 26. místě. Mám zaplacenou večeři, ale nějak není chuť a tak se  jen vysprchuji a jdu spát. Ráno mám pak hlad, že bych polykal hřebíky. Naproti škole je večerka, ve které ráno koupím čerstvé pečivo a kávu, posnídám na lavičce a pak pěšky dojdu cca 5km do Zábřehu na vlak. Začátek je trochu krušnější, puchýře o sobě dávají znát, ale kupodivu se to dá rozchodit.

Závod a organizátory moc chválím. Moc všem děkuji bylo to nádherně strávený čas plný milých lidí a závod je opravdu super. Pokud bych se mohl přimluvit, tak bych ho nerušil.


web závodu
některé fotky jsem si vypůjčil na FB od Jiřího Hofmana, mimochodem to je borce, který má na kontě už více jak 800 stovek

16 komentářů:

  1. na Medvědím kameni nebyl žádný medvěd (teda jenom jeden "malý" ale hodně dřív než já), na Lví hoře nebyl žádný lev a na Jelení studánce žádný jelen
    moc ráda jsem tě viděla a doufám, žes nebyl v Jeseníkách naposled

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc, taky jsem tě moc rád viděl, bylo to moc příjemné povídání a běhání v Jeseníkách bylo nádherné a opravdu stojí za zopakování. Ať se daří!
      Mm

      Vymazat
  2. Hezký, hezký... připomnělo mi to moje lázeňské pochůzky po částech trasy... Samozřejmě tvůj výsledek - velký obdiv! - je to prostě ultra. Škoda jestli ten závod zruší - kdybych zas někdy natrénovat a zdraví dovolilo chtěl bych ho zkusit.
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte to tam moc pěkné, to se musí nechat, moc se mi tam líbilo. Sem se člověk rád musí vracet. A co nám brání vracet se jen tak, bez závodu :) Že? :) díky moc a ať se daří, děláš fantastické pokroky, takže ono to půjde, jen trpělivost.
      Mm

      Vymazat
  3. To musela být krása, z těch fotek to přímo čiší :-) Blahopřeji ke krásnému výsledku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc, ano krásně tam opravdu bylo, bohužel jsem fotil jen málo, ale mám to v hlavě. :) Těším se na nějakou hospodu, furt se třesu na to tvoje vyprávění o velké cestě na sever. Ať se daří!
      Mm

      Vymazat
  4. Moc me mrzi, ze jsem se nakonec nemohl zucastnit.. Kvuli poslednimu rocniku jsem uvazoval, ze ano.. ale prace a jeste citlivy kotnik me presvedcily:), abych zustal doma..
    Skvele jsi mi pripomnel muj cas na zdejsim zavode.. je to tam moc hezky! Krasne vypraveni.. 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, naprosto nechápu, jak jsi mohl být tenkrát 12 minut po půlnoci v cíli :) tady je vidět, když jdeme spolu, kdo koho brzdí :)
      Jo a na kotníky to bylo tedy opravdu intenzivní :) kameny všech velikostí a ve všech možných kombinacích namíchání s podkladem všech typů.
      A´T se daří!
      Mm

      Vymazat
  5. Opět krásná akce.. Ty těm pozitivním zážitkům vysloveně běháš naproti :) Když se k tomu sejde pěkné počasí, je to prostě jedním slovem nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, říkáš to naprosto správně, věcem a lidem je potřeba chodit vstříc. :)
      Ať se daří!
      Mm

      Vymazat
  6. No krása, a velká gratulace k absolvování této krajinově velkolepé akce. Neúčast mne mrzí, ale holt člověk nemůže být všude a když tak píšeš o těch šutrech, tak můj kotník ocenil že jsem ho nechal doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, moc jsem na tebe myslel, škoda toho kotníku, ale určitě by se ti to moc líbilo, atmosféra byla nádherná až rodinná a ta krajina - pohlazení samo.
      Ať se daří!
      Mm

      Vymazat
  7. V Jeseníkách je krásně a když se ti povede pěkný den a parádní výkon při závodě se skvělým umístěním, tak je to pohodička. Gratuluji Tome. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Bubo, je tam opravdu krásně, tak ať nám to běhá a ať si užíváme. :)
      Mm

      Vymazat
  8. MM seká letos jednu 100+ za druhou, pomalu už každý víkend! Vypadá to, že se před P100 nebudu moct flákat, abych od rána nešel sám. Krásnej čas, skvělej výsledek, a určitě i zážitek, jseš skvělej! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, ale nepřeháněj je teprve třetí :) a obavy před P100 mám spíš já, 145km rozhodně neuběhnu a jako ty už vůbec ne, předem hlásím, že mám v plánu mnoho úseků chodit. Ale moc se těším.
      Ať se daří.
      Mm

      Vymazat